Podle nového průzkumu, který si nechala Liga mužů vypracovat, mají statisíce Čechů problém se zvládáním vzteku. Výzkum realizovala agentura Nielsen Admosphere.

13 % dotazovaných lidí připustilo, že má se zvládáním vzteku problém. Navíc 10 % lidí se svěřilo, že se na svých blízkých dopouští verbálního, fyzického nebo psychického násilí. Dotazování se zúčastnilo 1019 Čechů starších 18 let.

Nezvladatelný vztek má dopad jak na oběti, což jsou často partneři nebo děti, tak i na samotné osoby dopouštějící se násilí. „Vztek vyvolává fyziologickou reakci těla, při níž jsou uvolňovány mobilizační hormony jako například adrenalin. Pokud jsme těmto stresovým hormonům vystaveni pravidelně a dlouhodobě, může to mít negativní dopad na naše zdraví,“ přiblížil psychoterapeut Tomáš Repka, vedoucí programu LOMu Zvládání vzteku. Osoby dopouštějící se násilí mají pak větší pravděpodobnost chronických zánětů či poruch spánku.

Aktuálně.cz citovalo výzkum v článku: magazin.aktualne.cz/pruzkum-statisice-cechu-trpi-zachvaty-vzteku-lide-tim-skodi/r~5929e43ccfdc11eab115ac1f6b220ee8/